Wonen in Waterfront

Recreëren in Waterfront

19 november 2019 | bewoners | SYNCHROON

Mariëtte, Jan, Dollar en Botkil

Ze zijn nog druk bezig met de laatste details van het interieur. Het boothuis aan de Strekdam oogt nu al imponerend. Ze kochten het casco en hebben het helemaal naar hun eigen smaak ingevuld. Met een heerlijke badkamer, een ruime keuken en heel veel (dak)ramen om overal in het huis te kunnen genieten van het daglicht en het uitzicht. Boven, op de vide hebben ze een relaxte zitruimte en een slaapkamer gecreëerd. Een tweede slaapkamer bevindt zich een etage lager. “Ik denk wel dat we er in geslaagd zijn om er een ideaal vakantieverblijf van te maken,” zegt Mariëtte Smit.

Samen met haar partner Jan Nagtegaal kocht ze het boothuis van het type 3, oftewel de grootste variant aan de Strekdam. “Het is eigenlijk een bizar verhaal,” vertelt ze, terwijl ze op het balkon wijst op de tegenovergelegen vuurtoren. “We hadden ons oog al laten vallen op dit pand, omdat we graag varen met onze boot ‘Botkil’. Maar ja, in de boothuizen mag je niet permanent wonen, vanwege de recreatieve bestemming. We wilden er vanaf zien, totdat we in aanmerking kwamen voor een appartement in ‘De Vuurtoren’. Toen zijn we nog eens goed gaan nadenken.”

“We besloten ons huis op de hei in Elspeet te verkopen, in ‘De Vuurtoren’ te gaan wonen en het boothuis toe te voegen aan de activiteiten van onze zaak die gespecialiseerd is in de verhuur van vastgoed,” vult Jan Nagtegaal aan. “Tijdens de koude maanden hebben we in het boothuis meteen een overdekte winterstalling voor ‘Botkil’. Dat was aanvankelijk nog wel een probleempje, want de toegangsdeur tot de bootruimte was oorspronkelijk maar 4,6 meter breed. Na overleg is die nu veertig centimeter breder geworden, net genoeg voor de afmetingen van onze boot.”

Marriëtte komt uit Den Haag en woont al heel lang in Harderwijk. Ze waardeert haar stad en daar getuigt ook het immense fotopaneel van waarop het historische havengebied is afgebeeld. Jan komt uit Dordrecht. Hij leerde Marriëtte kennen toen hij jaren geleden naar Harderwijk voer voor renovatiewerk aan zijn boot. Hij weet zeker dat het boothuis voor hun toekomstige gasten de ideale plek is om Harderwijk te beleven. “In een waterrijk decor, met de binnenstad, het Dolfinarium en fantastische restaurants op loopafstand. Ze kunnen zelf hun boot meenemen of er eentje huren. En als ze niet willen varen, kunnen ze fietsend of wandelend de Veluwe ontdekken.”

Het hondje ‘Dollar’ springt intussen vrolijk rond. “Die voelt zich overal thuis,” lacht Mariëtte. “In ‘De Vuurtoren’, hier en op de boot. Net zoals Jan en ik eigenlijk. Overigens is het ook best bizar dat ‘De Vuurtoren’ op ongeveer dezelfde plek staat als waar ik ooit in Harderwijk begon.”

“Het is eigenlijk
een bizar verhaal.”


Verrassend snel succes.

Vrijwel meteen nadat Sonja en Erik hun boothuis bij Booking.com hadden aangemeld en hun nog eenvoudige website boothuisharderwijk.com nog maar net online was, kwamen de eerste reserveringen al binnen. De stroom aanvragen houdt onverminderd aan, vooral uit Duitsland. Sinds april was hun recreatiewoning aan het water nauwelijks een weekend onbezet. In de zomermaanden zelfs bijna ook geen doordeweekse dag.

“We zijn overvallen door de enorme belangstelling,” glundert Sonja. “Toen we het boothuis kochten, beraamden we allerlei plannen over hoe we de recreatieverhuur aan zouden pakken. We hadden daar geen enkele ervaring mee. Aan het uitwerken van allerlei ideeën zijn we nog niet toegekomen. Voor onze gasten liggen folders klaar over Harderwijk en wat er allemaal in de omgeving te doen is aan evenementen en andere activiteiten. Maar we hebben bijvoorbeeld nog geen wandelkaarten en fietsroutes. Dat moeten we nu toch eens regelen. Hetzelfde geldt voor onze voornemens over het samenstellen van arrangementen.”

Ze kochten het boothuis type 1 aan de Strekdam met bijvoorbeeld de badkamer en de keuken in de standaarduitvoering. Die keuze bleek precies te passen bij de wensen van hun gasten. Het boothuis is van alle comfort en gemakken voorzien, zonder dat het al te luxe aanvoelt. “Die luxe zit hem vooral in de omgeving. Recreëren aan het water, vlakbij de historische binnenstad blijkt enorm aantrekkelijk.”

Hun gasten zijn daar dan ook zeer over te spreken. In persoonlijke gesprekken en in het gastenboek vertellen ze uitbundig over wat ze zoal spontaan beleefd hebben en over het unieke onderkomen. Aan de achterzijde van het boothuis hebben Sonja en Erik trappetjes gemaakt waarmee hun gasten zonder enige moeite in het water kunnen stappen. Aan de zijkant is een aanlegplek voor een boot. Ook daar is veel enthousiasme over. Komende zomer zijn er alweer weken gereserveerd door gasten die graag terugkomen.

Hoewel ze er niet altijd woonden, voelen Sonja en Erik zich echte Harderwijkers. “Dat komt goed uit,” zegt Sonja, “want wij kunnen onze gasten allerlei tips geven over leuke plekjes en wat zij in de stad en de omgeving mee kunnen maken om hun verblijf nog aangenamer te maken. Oftewel wat mijn dochter al schreef op onze website: ‘Een verblijf in het boothuis in Harderwijk is een superbeleving.’”

“De luxe zit hem vooral
in de omgeving.”